
Neuropsychologisch onderzoek (NPO)
Op deze pagina kan je meer informatie terugvinden over de inhoud van een neuropsychologisch onderzoek, ook wel eens afgekort als NPO.
Wat is een neuropsychologisch onderzoek?
Wat is een neuropsychologisch onderzoek en wat kan je hiervan verwachten?
1. Anamnesegesprek
Aan de hand van een gesprek zullen we samen de aard, het verloop en de ernst van de klachten die jij (en je omgeving) ervaren in kaart brengen. Ook kijken we hierbij samen naar de impact hiervan op je dagelijks leven. Omdat een naaste soms ook voor belangrijke extra informatie kan zorgen, is bij voorkeur hier ook iemand aanwezig van jouw gezin, familie,…
2. Neuropsychologisch onderzoek
Door middel van verschillende neuropsychologische testen zal bijvoorbeeld een breed gamma aan cognitieve domeinen onderzocht worden. Hierdoor kunnen we een inschatting maken van mogelijkse veranderingen in de capaciteiten van een persoon. Hiernaast zal er ook aandacht zijn voor andere zaken zoals jouw emotionele gezondheid, vermits dit bijvoorbeeld ook een impact kan hebben op je cognitieve functioneren.
3. Terugkoppeling van de testresultaten
Na het neuropsychologisch onderzoek zullen de testresultaten in een verslag verwerkt worden. De testresultaten en de conclusies die ik hieruit kan trekken, zullen dan ook teruggekoppeld worden.
4. Advies
Op basis van het neuropsychologisch onderzoek zal er advies geformuleerd worden voor een eventuele behandeling. We bekijken samen of een behandeling aangewezen is en hoe deze er dan eventueel uit kan zien.
Welke klachten kunnen een aanleiding zijn voor een onderzoek?
- Algemene cognitieve klachten
- Geheugenklachten
- Aandachts- en concentratiemoeilijkheden
- Gedrags- & persoonlijkheidsveranderingen
Bij welke aandoeningen kan dit o.a. aangewezen zijn?
- chronische neurodegeneratieve aandoeningen zoals MS, dementie, parkinson,…
- Niet-aangeboren hersenletsel(s)
- Long-Covid
- Milde cognitieve klachten (MCI)
- …