Cognitieve revalidatie

Ervaar je cognitieve, maar ook emotionele, sociale en/of gedragsmatige problemen ten gevolge van bijvoorbeeld een hersenaandoening? Of is er iemand in jouw netwerk die hier tegenaan botst?

 

Op deze pagina kan je meer informatie terugvinden over cognitieve revalidatie en wat dit net inhoudt.

Wat is cognitieve revalidatie?

Cognitieve revalidatie is een begrip dat voor vele mensen onbekend is. Wat houdt het nu eigenlijk in en wat kan je verwachten hiervan?

1. Psycho-educatie

Met psycho-educatie bedoelen we algemene voorlichting en informatie over de (neuropsychologische) gevolgen van bijvoorbeeld een hersenletsel, onze cognitieve functies en hoe deze werken. Dit kan al een eerste stap zijn naar meer inzicht in het eigen functioneren of het functioneren van iemand in je omgeving.

2. Psychologische begeleiding

Leven met stoornissen en moeilijkheden is niet zo vanzelfsprekend omdat deze vaak een grote impact hebben op verschillende aspecten van je leven. Het leren leven met (chronische) gevolgen is dan ook een zware opgave. Hierin kan ik dan ook jou begeleiden.

3. Werken met de omgeving

Natuurlijk is jouw omgeving ook van belang. Binnen cognitieve revalidatie is het dan ook passend dat we samen bekijken welke tips kunnen helpen om jouw omgeving te structureren, personen in jouw omgeving je moeilijkheden helpen begrijpen,…

4. Cognitieve training

Cognitieve training focust op het verminderen van de impact en/of gevolgen van stoornissen of moeilijkheden. Bij cognitieve training doen we beroep op verschillende zaken zoals functietraining, compensatietraining, het gebruik van hulpmiddelen, strategietraining,…

Wat kan je verwachten bij cognitieve revalidatie?

“A brain injury may change how a person functions, it does not define who they are.”

“The good life is a process, not a state of being. It is a direction, not a destination.” - Carl Rogers

© 2024 Chrissy Engelen, laatste update op 27-01-2014